Nos, igen, a hír igaz! Nem elég, hogy bevezették a kötelező túlórát, fizetés nélküli szabit, meg hogy az órabérek is stagnálnak úgy négy-öt évtizede… most még ez is! Hogy miről van szó? Természetesen arról, hogy idén rövidebb a húsvétunk! Hogy mennyivel? Másodpercre pontosan EGY EGÉSZ ÓRÁVAL! Hiszen tudniillik, idén egy napra esik a locsolásról, önfeledt beb…ásról, közutakon szédelgésről, obszcén versek ünnepélyes előadásáról, vagy a magunkra zárt házakról híres, tavaszköszöntő ünnepünk!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez teljesen vérlázító dolog! Végeztem némi számolást, és a következő eredményekre jutottam…

Tehát akkor jöjjenek a dolgok, amiket egy óra alatt meg lehet(ne) tenni húsvétkor:

(60/15)x60=240 – e szerint a képlet szerint, a tizenöt másodpercig tartó: kinyitom az üveget, kitöltöm a felest, kupak vissza, lehúzom, végigmar, levegőzök, majd ráb…ok az asztalra – műveletet kettőszáznegyven alkalommal lehet(ne) megtenni! Egymás közt szólva, ez nem kevés! Már önmagában is elég ugyan, de azért lássuk a további eredményeket.

Sörrel ugyan ez a művelet, nagyjából hatszor-hétszer ennyi ideig tart, tekintve, hogy a sört nem kell „Döntsed, Pali, oszt’ jóvan’, me’ tőttöm’ is a következőt!” –módon leküldeni, ezért, ha nagylelkűen elosztjuk az eredményt nyolccal, akkor pontosan harminc sörikét tudnánk magunkba tölteni. Ehhez hozzá illik venni azt a tényt, hogy két sörtől az ember hármat ürít, aminek az ideje nagyjából egyharmada a legurítási időtartamnak (és esetünkben ez levonódik az egy órára eső elfogyasztható mennyiségre jutó időből), így redukáljuk le, egy fóliára, amiben, általános esetben húsz-huszonnégy doboz várakozik arra, hogy szebbé tehesse a napunkat.

Most nézzük a verselést, amint mindenki szeret! Vagy épp utál… mindegy, most mi azzal foglalkozzunk, hogy szeretjük!

Nos tehát! Egy óra alatt, ha egy átlagos: négysoros, általában 6-8 szótaggal rendelkező, megfelelően hangsúlyozott „Zöld erdőben jártam” stílusú műalkotást veszünk alapul, akkor azt kerekítve (60/10)x60=360 –alkalommal lehetne elsütni! Ebből mindössze 8-10 mp maga a vers, ez pedig teljesen független attól, hogy rendelkezik-e a versünk obszcén, sértő, kedveskedő, egyéb hálószobai tevékenységre buzdító tartalommal!

Persze senkinek sincs olyan szerencséje, hogy ilyen tekintélyes fehérnép álljon egyetlen térben és időben a rendelkezésére azért, hogy meghallgassák válogatott, művészien előadott verseit, ezért nézzük a folyamathoz tartozó egyéb tényezőket.

Tegyük fel, hogy Magyarországon egy átlagos családban három darab nőnemű egyén él. Nagymama, anyuka, picilány… Az alternatívákba inkább most ne menjünk bele, foglalkozzunk inkább csak a számokkal. Tehát egy „nekifutással” három verset tudunk elmondani, és valószínűleg átlagosan az is beletelhet egy-két másodpercbe, míg lenyomjuk a parfümös üveg fejét, majd egyik „áldozattól”, vagy „szerencsésről” átgaloppozunk a következőig. Ezért maradjunk a korábban, felfelé kerekített 10mp-es intervallumnál!

Itt még nem fejezhetjük be, ugyanis e (átlagosan) három személy megboldogítása után fogyasztanunk kell a felkínált süteményekből, bódító italokból, főtt ételekből stb. Tegyük fel, hogy épp nem vagyunk túl éhesek, de eszünk ágában sincs mindent visszautasítani! Szóval eszünk némi füstölt-főtt sonkát, egy fél szelet jóféle kenyérrel, és közben ledöntünk 3-4 rövidet… Az étkezés nem igényel különösebb számolásokat, mert három perc! Miért? Csak! A lényeg amúgy is az ivás. Szóval a három felesünk, korábbi képlet szerinti időtartama 3×15=45 mp.

Akkor foglaljuk össze. 3p+45mp (evés-ivás) + 3x10mp (három „szabad-e locsolni?”+locsolás és galopp) az összesen 4p 15mp. Ezek után megköszönjük, elbúcsúzunk, kisétálunk a kapuig, majd átnyargalunk az egy-két házzal/emelettel/sarokkal feljebb-lejjebb található rokonainkhoz/ ismerőseinkhez. Innentől indul az egész elölről.

Tudom, ezenkívül rengeteg minden van, amit átlagosan csinálunk „hogy van a papa, meg a család”-kérdések elhangzása, válasz kivárása, mosolygások ide-oda, de most maradjunk az aktív cselekvések lehetőségeinél. Hiszen nem az a kérdésünk, hogy „mit csinálunk egy órában”, hanem hogy „mire lehetünk képesek!”

Összegezve: három személy ünnepélyes „lerendezése” 4p 15mp+2x1p=6p 15mp! Mert ugye nem csak kifelé megyünk azon a kapun, így ezt az időt kétszer vesszük számításba. Tehát a szóban forgó (kegyetlen kizsákmányolással ellopott) egy órában 6p 15mp jut három személyre, akkor egy óra alatt (60p/6p15mp)~ 9,5helyszín x 3személy=28,5 „szerencsés áldozatot” tudnánk megajándékozni leleményesen kifundált, allegorikus tartalmakat hordozó költeményeink elszavalásával.

Eme szomorú tények szemléltetésével kívánok mindenkinek mókában, kacagásban, igazságban (merthogy az a borban van!) gazdag, rövidített húsvéti ünnepeket!

Ui.: A megmaradt 23órát pedig tessék körültekintően kihasználni!

– Kezicsókolom!